Blinden en slechtzienden halen zelf geld uit geldautomaat dankzij spraakondersteuning

13/08/2020
 
De afzonderlijke geldautomaten van de Nederlandse banken ING, ABN AMRO en Rabobank verdwijnen langzamerhand uit het straatbeeld om te worden vervangen door de Geldmaat. De Geldmaat werkt voor iedere bank en iedere bankpas hetzelfde. Voor mensen met een visuele beperking is de Geldmaat helemaal handig, want het biedt spraakondersteuning.
 
Het bedrijf achter de Geldmaat heeft daarvoor samengewerkt met de Oogvereniging die een lang gekoesterde wens in vervulling ziet gaan. Immers, blinden en slechtzienden kunnen niet overweg met de huidige geldautomaten. Mensen met een visuele beperking gebruiken bij de Geldmaat een oortelefoon. Daarmee horen ze per scherm welke opties er zijn en welke acties ze daarvoor achtereenvolgens moeten uitvoeren. Daarnaast hebben de schermen een tekst met een hoger contrast voor slechtzienden. De spraakfunctie en de schermen zijn meerdere keren getest door leden van de Oogvereniging.
 
Geldmaat verwacht dat er begin 2021 zo'n 2.000 Geldmaten met spraakfunctie te vinden zullen zijn door heel Nederland. Op hun website zijn alle plaatsen met een Geldmaat op te zoeken op hun Locatiewijzer. Het bedrijf garandeert dat er altijd binnen een straal van 5 km een Geldmaat te vinden moet zijn.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/08/2020 - ...