Europese Commissie roept lidstaten op situatie van mensen met beperking te monitoren tijdens corona

01/05/2020
 
Eurocommissaris voor Gelijkheid Helena Dalli heeft de Europese lidstaten op 30 april opgeroepen de positie van mensen met beperking niet te laten verslechteren tijdens de huidige coronacrisis . 'Sociale bescherming en sociale inclusie zouden in het hart van ons antwoord op de sociale uitdagingen door het coronavirus moeten zijn', aldus Dalli.
 
Dalli deed haar uitspraak in een toespraak tot de Disability Intergroup van het Europees Parlement. Een Intergroup bestaat uit parlementsleden van alle fracties  die eens in de zoveel tijd bij elkaar komen om over een bepaald onderwerp te discussiĆ«ren. In haar toespraak somde Dalli op welke maatregelen de Europese Commissie heeft genomen om de gezondheid van medewerkers in de zorg te kunnen garanderen. Daarnaast ging zij nader in op de positie van de mensen met beperking en ouderen zelf voor wie de zorgmedewerkers actief zijn. Zij mogen niet het gevoel krijgen nog meer aan de zijlijn te komen te staan, zei Dalli. Zij heeft alle lidstaten aangeschreven om erop toe te zien dat personen met beperking en ouderen zoveel mogelijk hun gewone leven kunnen voortzetten tijdens deze coronatijden.
 
Belangrijk daarbij is dat kinderen met beperking dezelfde mogelijkheden hebben om thuis te leren als niet-gehandicapte kinderen, aldus Dalli. Personen die in een voorziening wonen, moeten dezelfde zorg en aandacht krijgen als in niet coronatijden. Ook hieromtrent heeft zij een beroep gedaan op de lidstaten om daar aandacht aan te blijven besteden.
 
De Europese Comissie probeert ondertussen zo duidelijk mogelijk richting de doelgroep te communiceren; De website is toegankelijk, net als alle gepubliceerde documenten. Dit zou moeten gelden voor alle Europese instituties, zei Dalli. Zij kondigde ten slotte aan dat de nieuwe European Disability Strategy momenteel wordt voorbereid. Daarin worden ook de gevolgen van en uitdagingen door de coronacrisis opgenomen. Nieuwe ongelijkheden mogen niet ontstaan. Daarom blijft Dalli in contact met belanghebbenden en hun organisaties om een allesomvattend kader voor de komende jaren op te stellen.
 
Lees de complete speech van Dalli in het Engels.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/05/2020 - ...