Bemoedigende resultaten diepe hersenstimulatie bij mensen met beroerte

24/08/2023
 
Tijdens een beperkt wetenschappelijk onderzoek bleek dat mensen die na een beroerte minder kracht hebben in hun bovenlichaam gebaat zijn bij diepe hersenstimulatie (DBS). DBS zorgde er bij het grootste deel van de deelnemers voor dat zij hun handen en armen weer beter konden gebruiken.
 
DBS wordt al meer dan 20 jaar toegepast bij mensen met de ziekte van Parkinson. Zij krijgen elektroden geïmplanteerd in het cerebellum, het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de motorische controle. De elektroden zenden milde stroomstootjes die de hersenen stimuleren en neuronen nabij het beschadigde hersengebied aanmoedigen nieuwe verbindingen te vormen. Een iets aangepaste toepassing is nu ook uitgeprobeerd op 12 proefpersonen die na een beroerte een eenzijdige verzwakking van hun motorisch functioneren ondervonden. Bij 9 van de 12 personen constateerden de onderzoekers significante verbeteringen in hand- en armbewegingen. Ook bleken de deelnemers beter in staat alledaagse handelingen uit te voeren, zoals het beetpakken van voorwerpen. 
 
De onderzoeksgroep was zeer klein. Bovendien lijkt het erop dat DBS geen positieve resultaten oplevert bij mensen met een ernstige mate van handicap. Meer onderzoek is dus zeker nog nodig. Daarbij wordt ook gekeken naar het effect van spinale stimulatie. Bij dat laatste wordt een apparaatje in het ruggenmerg geïmplanteerd dat elektrische pulsen naar het ruggenmerg stuurt om de spieractivering te verbeteren. Hersenen en ruggenmerg vullen elkaar aan bij het uitvoeren van de alledaagse motorische bewegingen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/08/2023 - ...