Mensen met beperking ondervinden ernstige gevolgen van coronacrisis

21/04/2020
 
Ieder(In), de Nederlandse koepelorganisatie voor mensen met een beperking en chronische ziekte, heeft een enquĂȘte gehouden onder ruim 500 leden van haar achterban naar de gevolgen van de coronacrisis die zij persoonlijk ondervinden. De uitkomsten stemmen tot bezorgdheid. 
 
De zorg of ondersteuning is verminderd, veranderd of gestopt bij 60% van de respondenten. Dit levert praktische en sociale problemen op. Bovendien geeft 49% van hen aan dat hun lichamelijke gezondheid hierdoor achteruitgaat, doordat bijvoorbeeld de fysiotherapie is weggevallen. De druk op mantelzorgers om de gaten op te vullen, wordt groter. Zij doen wat ze kunnen, maar zijn niet altijd daartoe in staat. Bovendien raken zij door die grotere druk overbelast, stelt Ieder(In).
 
Ook op het mentale vlak laat de coronacrisis zijn sporen na. Bijna 40% van de respondenten ervaart eenzaamheidsgevoelens en 38% heeft last van stress en psychische klachten. Wat daarin meespeelt, is dat mensen met een beperking standaard als 'kwetsbaar' worden neergezet. Daarentegen voelen zij zich vergeten in aandacht voor hun situatie, vergeleken met ouderen en zorgpersoneel.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/04/2020 - ....