Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland mist vermelding gehandicaptenzorg in aanpak coronacrisis

19/03/2020
 
 
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) constateert dat in de persconferenties van de regereng en in de afgekondigde maatregelen de gehandicaptenzorg praktisch niet wordt genoemd. Frank Bluiminck van de VGN spreekt er zijn ongerustheid over uit op hun site.
 
Bluiminck schrijft dat hij momenteel veel vragen krijgt van leden die zeggen dat er te weinig tests zijn voor hun cliënten. Als een cliënt loopt te snotteren, is het onduidelijk of hij/zij besmet is. De zorgverlener moet in dat geval beschermende kleding aantrekken, maar ook daarvan is er te weinig in de gehandicaptenzorg, aldus Bluiminck. Mensen met een verstandelijke - of psychische beperking raken verder ongerust door de vele maatregelen en het sluiten van de dagbesteding.
 
Bluiminck uit het vermoeden dat de kwetsbare positie van mensen met een beperking, en de organisaties die voor hen werken, onvoldoende in beeld is bij de overheid. Zo miste hij ook de vermelding van de gehandicaptenzorg in het pakket van financiële steunmaatregelen die de Nederlandse regering dinsdagavond afkondigde voor de economie. De VGN werkt er volgens hem hard aan om de positie van de gehandicaptenzorg beter voor het voetlicht te brengen. Nu in tijden van coronacrisis en hopelijk ook daarna.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/03/2020 - ...