Britse dove roeit als eerste dove over Atlantische Oceaan

31/01/2020
 
De week voor kerst begon Mo O'Brien samen met haar dochter Bird Watts en hun vriendin Claire Allison aan de bijna 5.000 kilometer lange roeitocht over de Atlantische Oceaan vanaf het Canarische eiland La Gomera naar Antigua. Donderdagmiddag 30 januari kwamen de vrouwen aan in Antigua. Daarmee is Mo O'Brien officieel de eerste dove persoon die de Atlantische Oceaan in een roeiboot is overgestoken.
 
O'Brien is geboren met sensorineuraal gehoorverlies. Hoorapparaten laten haar wel horen tot 30% van wat een niet-dove hoort, maar zorgen ook voor veel achtergrondruis. Dat is niet handig als je op volle zee zit. Normaal communiceert O'Brien via liplezen, maar ook dat gaat niet in een roeiboot. De vrouwen moesten dus andere manieren vinden om te communiceren.  Dankzij haar GSM en een speciale app, ontworpen door sponsor ReSound, kon zij toch de conversaties van haar medereizigers volgen zonder achtergrondruis.  
 
Het Guinness Book of Records heeft geen sectie records van personen met een beperking. Maar de Ocean Rowing Society bevestigt dat Mo O'Brien de eerste dove persoon is die in een roeiboot de oceaan is overgestoken. Lees meer over deze roeitocht op de site van de BBC.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 31/01/2020 - ...