Rechten mensen met beperking moeten wederzijds blijven gelden na Brexit

04/02/2020
 
 
Het European Disability Forum (EDF), een koepelorganisatie voor Europese gehandicaptenorganisaties, vraagt dat Europees vastgelegde rechten voor mensen met een beperking ook na de Brexit blijven gelden. Voor Britse gehandicapten in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten en gehandicapte EU-onderdanen in het VK.
 
EDF wil voorkomen dat bestaande rechten als sociale uitkeringen, toegankelijkheid tot en beschikbaarheid van artsen, passagiersrechten op vluchten worden uitgekleed in een af te sluiten akkoord tussen de EU en het VK. Ten slotte moeten ook Europeanen met een beperking zonder extra eisen een aanvraag kunnen indienen om in het VK te mogen blijven wonen en van voorzieningen gebruik te maken. 
 
Reeds in 2009 heeft het VK de UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities ondertekend. Personen met een beperking die in het VK wonen, kunnen zich sowieso ook daarop beroepen. Maar de EU heeft ook speciale wetten, zoals het Charter of Fundamental Rights en de Europan Accessibility Act.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/02/2020 - ...