Fysieke beperking hoeft geen beperking meer te zijn in job van vrachtwagenchauffeur

27/08/2020
 
Belgen die ondanks hun fysieke of auditieve beperking er altijd al van hebben gedroomd als vrachtwagenchauffeur werkzaam te zijn, kunnen deze droom nu makkelijker realiseren. Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek presenteerde vandaag Truck 2.0, een vrachtwagen die volledig is aangepast aan personen met een beperking.
 
Voor wie bijvoorbeeld zijn rechterbeen niet kan gebruiken, zit het gas- en rempedaal links. Wie zijn ledematen helemaal niet meer kan gebruiken, kan het rijden volledig aan de truck overlaten. En doven/slechthorenden worden tijdens hun opleiding tot truckchauffeur geïnstrueerd in de Vlaamse of Waalse Gebarentaal.
 
Voor de benodigde opleiding kunnen geïnteresseerde werkzoekenden met een beperking terecht bij de VDAB, Forem of LOGISCITY Brussels. Werkgevers in de transportsector kunnen hun trucks volledig laten aanpassen op kosten van de overheden. Het is de bedoeling dat de overheden ook loonkostensubsidies zullen verstrekken, wanneer een werkgever een persoon met een fysieke beperking in dienst neemt. In de transportsector is een tekort aan chauffeurs. Het is daarom een knelpuntberoep.
 
Bovenstaande tekst is een samenvatting en vertaling uit het Frans van een kort bericht op de site van de RTBF. Ook het Vlaamse Flows bericht erover, maar dat kun je alleen tegen betaling lezen. Het Sociaal Fonds zelf heeft er op donderdag 27 augustus vreemd genoeg nog niets over vermeld staan op de site.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/08/2020 - ....