Wetsvoorstel erkenning rechten Belgrn met beperking goedgekeurd door Senaat, nu de Kamer nog

28/07/2020
 
De Belgische Senaat heeft afgelopen vrijdag een wetsvoorstel aangenomen dat op den duur Belgen met een beperking dezelfde rechten en vrijheden moet geven als niet-gehandicapten. Behalve de N-VA en het Vlaams Belang - die zich onthielden van stemming - keurde de hele Senaat het voorstel goed. Dat gaat nu naar de Kamer, het Belgische equivalent van de Nederlandse Tweede Kamer.
 
Om de Grondwet op de gewenste manier te kunnen wijzigen, stelt de Senaat voor een artikel 22ter in te voeren. Dit artikel luidt: 'Iedere persoon met een handicap heeft recht op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen.' Mocht de Grondwetswijziguing eenmaal een feit zijn, heeft dat ook gevolgen voor de Belgische overheid. De autoriteiten moeten dan erop toezien dat personen met een beperking op eenzelfde manier gebruik kunnen maken van openbare diensten. 
 
Een van de initiatiefnemers is PS-senator Philippe Courard. In de regering Di Rupo (2012 - 2012) was hij staatssecretaris voor Personen met een Handicap. In die hoedanigheid heb ik hem in 2012 geïnterviewd
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/07/2020 -  ;;;