Europeanen met autisme vragen om meer aandacht voor diversiteit in autisme

02/04/2020
 
Op Autism Awareness Day schenken landen wereldwijd speciale aandacht aan mensen met autisme. Hoe is met met hen gesteld binnen de EU?
 
Er zijn drie soorten autisme die alle vallen binnen de benaming autismespectrumstoornissen: klassiek autisme, Syndroom van Asperger en PDD-NOS. Alle drie vertonen ze specifieke kenmerken voor die bepaalde stoornis. Tijdens een sessie georganiseerd door Autism-Europe in Genève, 2019, vertelden Europeanen met autisme over hun problemen op het gebied van werk en onderwijs. Zij stipten aan dat de ene vorm van autisme verschilt van de andere en dat daar binnen het onderwijs en werk meer aandacht voor zou moeten zijn. 
 
In 2020 borduurt Autism-Europe voort op de sessie van 2019 met de campagne 'I can learn, I can work'. Zij vragen daarmee om toegankelijk onderwijs en werk voor mensen met autisme. Belangrijk daarin zijn: mensen met autisme moeten de mogelijkheid hebben tot levenslang leren, werkgevers moeten kennis krijgen van de potentie van personen met autisme, mensen met autisme moeten niet bang hoeven te zijn noodzakelijke voorzieningen te verliezen wanneer ze gaan werken, mensen met autisme zouden ook in het buitenland moeten kunnen werken (wat een harmonisatie van erkenning vraagt), bindende wetgeving inzake aangepaste ondersteuning en toegankelijkheid van school en werkplek.
 
Bron: nieuwsbrief Disability Voice 3 van het European Disability Forum
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/04/2020 - ...