Belgische kinderen krijgen te snel Rilatine voorgeschreven

09/01/2024
 

Afbeelding: Johns Hopkins University via Wikimedia Commons, vrij van rechten
 
CM, de Christelijke Mutualiteit (ziekenfonds voor de Nederlandse lezers), deed onderzoek naar het Rilatineverbruik onder kinderen en jongeren met ADHD. Dat blijkt in tien jaar tijd met 20% gestegen. Vooral bij meisjes en kinderen die in het najaar zijn geboren, valt een inhaalslag waar te nemen.
 
In 2022 kreeg één op de 40 Belgische kinderen en jongeren Rilatine voorgeschreven. Vooral jongens krijgen medicatie bij ADHD, maar het percentage meisjes aan wie Rilatine wordt voorgeschreven is met 42% gestegen in tien jaar tijd. Ook opvallend: kinderen die in de maanden oktober, november, december zijn geboren krijgen veel vaker medicatie voor ADHD dan kinderen die in januari zijn geboren. CM wijt dit aan het feit dat kinderen die in het najaar zijn geboren de jongsten van de klas zijn. De diagnose ADHD zou dan verkeerd gesteld kunnen zijn waar bijvoorbeeld wel sprake is van een gebrek aan maturiteit. 
 
CM is niet per se tegen het voorschrijven van medicatie bij ADHD, maar maant tot meer voorzichtigheid. Kinderen slikken het soms jarenlang en er is te weinig opvolging door bijvoorbeeld een psycholoog. Het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties waarschuwde BelgiĆ« in 2010 al dat Rilatine te gemakkelijk werd verstrekt
 
Deze tekst is gebaseerd op een artikel in de Gazet van Antwerpen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/01/2024 - ...