Dagelijks een kort bericht inzake mijn trip naar Bratislava

Zondag 10 september vlieg ik naar Wenen om van daaruit verder met de bus te reizen naar Bratislava. Vliegen, brengt altijd een hoop stress met zich mee. Gaat het wel goed met de assistentie op de luchthavens? Zal mijn vliegtuig op tijd vertrekken? Wel belangrijk voor de aansluiting op de busrit. Eenmaal in Bratislava maak ik vast ook het nodige mee. Ik neem jullie voor acht dagen mee op mijn reis via een korte dagelijkse notitie op deze pagina. Daarbij moet je het helaas zonder foto's doen, want ik kan mijn fototoestel niet aansluiten op mijn tablet. Die komen wel online als ik eenmaal thuis ben. Ik begin mijn dagelijkse update op woensdag 6 september.
 

Hlavné Namestie, Bratislava (foto: Rob Hurson via Wikimedia Commons) 
 
Woensdag 13 september 
 
Het is niet dat ik wantrouwig ben. Ik ben wel een control freak. Andrea zou vorige week gelijk ook de taxi naar het busstation voor vandaag regelen. Ik heb haar al die dagen in het hotel niet gezien. Dat kan. Waarschijnlijk heeft ze deze week vrij. Meiden maken echt lange shiften, 12 uur aan een stuk. Afijn, ik informeerde gisteren hoe laat de taxi vandaag zou arriveren. 
 
De receptioniste die dienst had, kon de boeking niet vinden.  Andrea had het nochtans bevestigd. Bon, nieuwe boeking werd meteen geregeld. Om 9:25 uur moet de taxi er zijn. De bus vertrekt om 10:10 uur. Normaal gesproken, is er voldoende speling. Die heb ik zeker met de vlucht. Die staat pas om 15:25 gepland. Als alles vlot verloopt, zou ik rond 19:00 uur vanavond thuis kunnen zijn. 
 
Ik zag gisteren nog enkele mensen in een rolstoel in het oude centrum van Bratislava. Daar waar er geen kasseien liggen, is het te doen. Over de kasseien in de rolstoel lijkt mij geen pretje. Blinden heb ik niet gespot.  Van de belabberde bestrating heb ik een foto genomen. 
 
Dit is de laatste notitie van mijn reis. Je hoort nog over Bratislava! 
 
Dinsdag 12 september 2023
 
Gistermiddag had ik het interview bij de Slowaakse Unie voor Blinden en slechtzienden. Het was een uitvoerig gesprek dat ik had met Stanislav. Zodra ik thuis ben, ga ik het uitwerken. Eerst in het Engels. Het zal ook eerst in het Engels online zijn. Toch deze maand nog. Is de bedoeling. 
 
Ik heb ondertussen mijn eerste kilometers gelopen in Bratislava. Mijn indrukken? Veel steile straten. De nodige kasseien in het historisch centrum. En de kortste route daarnaartoe vanaf het hotel gaat via drie grote trappen. Bratislava toegankelijk? Kan beter. Het gekke is dat blinden en slechtzienden geen problemen hebben met traplopen in de regel. Zo zie je maar dat de ene beperking de andere niet is. 
 
Ik heb expres gereisd met de nieuwe trams. Gelijkvloers, met beeldscherm en omroepen van de haltes. Die haltes zijn ook aangepast. Prima! Helaas rijden er ook nog oude trams rond. Stanislav schat de verhouding op 60% nieuw en 40% oud. Op de schermen bij de tramhalte zie je niet alleen over hoeveel minuten de tram komt, maar ook of het een toegankelijke (rolstoelsymbool) is of niet. 
 
Vandaag is voor sightseeing. Zorgen dat ik op de been blijf. 

Maandag 11 september
 
Ik was toch weer de laatste die het vliegtuig instapte. De assistentie die mij door de security check en naar de gate moest loodsen, was heel snel bij me. Om 12:30 uur zat ik al bij de juiste gate. De assistentie die mij tot de ingang van het vliegtuig moest brengen, kwam pas tegen 14:30 uur. Het blijft behelpen en stressen. 
 
Maar ik mocht gisteren verder niet klagen. De bussen waren op tijd. De taxichauffeur was ook tijdig present. Een aardige, communicatieve kerel. We hadden het onder andere over Oekraïense vluchtelingen. Het hotel is oké. Jammer dat er geen gelegenheid is zelf koffie of thee te zetten. Dat is Ibis. 
 
Vanmiddag om 14:00 uur word ik bij de Slowaakse Unie voor Blinden en slechtzienden verwacht. In principe reis ik met de tram. Of het moet te warm zijn om te gaan dwalen. Dan neem ik toch een taxi. Morgen meer over het interview. 
 
2ondag 10 september 2023
 
Ik vertrek! Rond 10:30 uur. Maak mijn reis van vandaag mee in je gedachten.
 
10:30 uur: ik trek de deur van mijn woonst achter me dicht en wandel naar de Rooseveltplaats (ongeveer 10 minuten)
11:00 uur: ik stap in de Airport Shuttle naar luchthaven Zaventem
11:45 uur: aankomst op de luchthaven. Eerst voor mezelf zorgen. Drinken (het is warm!) en naar het toilet
12:30 uur: eens zien of ik al kan inchecken en daarna wachten op de assistentie die mij door de security check loodst en dan naar de gate brengt
14:00 uur: zo langzamerhand moet het tijd zijn om aan boord te gaan. Als de assistentie nu maar weer niet op het allerlaatste moment komt opdagen
14:45 uur: ready to take off!
16:25 uur: geland in Wenen. Hopelijk wacht de assistentie mij ook hier gelijk op. Ik heb twee uur voor mezelf. Wat eten?
18:40 uur: de Flixbus naar Bratislava vertrekt
19:35 uur: aankomst op busstation Mlynske Nivy in Bratislava. De taxichauffeur zou al staan te wachten in de hal
20:00 uur: inchecken in hotel
20:45 uur: ik kan vanaf de aftrap de wedstrijd tussen Ierland en Nederland volgen terwijl ik op mijn tablet werk
 
Dit is het ideale scenario. Maandag vertel ik wel of het is uitgekomen. 
 
Zaterdag 9 september 2023
 
De laatste dag voor vertrek is bestemd voor de laatste loodjes. Reistas compleet inpakken. Vooral tandpasta niet vergeten. Scheerapparaat. Reserve horloge mee (mijn horloge dat ik normaal draag, stond in Athene vorig jaar ineens stil. Na de tijd weer gelijk te hebben gezet, is de batterij sindsdien nog niet vervangen. De batterij heeft natuurlijk niet het eeuwige leven). Doosje Ricola voor de frisse adem. Fototoestel.
 
Het belangrijkste vandaag is het huishouden. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik haat het een niet opgeruimd huis achter te laten als ik voor meer dan twee dagen weg ben. Al is het maar, omdat je daarna alsnog moet opruimen bij thuiskomst. Dus: stofzuigen, een was draaien, morgenochtend het restafval van dit weekend naar de vuilcontainer in de kelder brengen. Dan ligt het huis er weer schoon bij bij vertrek en bij thuiskomst!
 
Inchecken voor de vlucht zou ik vandaag al online kunnen doen. Ik doe dat wel op de luchthaven morgen. Ik moet toch zien dat ze de aanvraag voor assistentie goed hebben doorgekregen, zoals beloofd. Zou niet de eerste keer zijn dat men ter plekke van niets af weet. Ook al heb ik het zelf geregeld bij Austrian Airlines. Tenzij de NAVO vandaag of morgenochtend alsnog militair gaat reageren op de Russische drone die begin deze week in Roemenië neer is gekomen (ik denk het niet), vertrek ik morgen dan toch echt naar Bratislava! 
 
Vrijdag 8 september 2023
 
Veiligheid op reis is dit jaar meer dan ooit een dingetje. Met de oorlog in Oekraïne wil je geen brokstuk van een verdwaalde Russische of Oekraïense raket op je hoofd krijgen. Het was de reden waarom ik mijn trip naar Bratislava vorig jaar en dit jaar maar bleef uitstellen. Het is weliswaar niet waarschijnlijk dat zoiets zal gebeuren, gezien het verloop van die oorlog die nu al meer dan anderhalf jaar duurt. Helemaal uitsluiten, kun je het echter ook niet. Deze week is een brokstuk van vermoedelijk een Russische raket gevonden in het Roemeense graafschap Tulcea, vlak bij de grens met Oekraïne. Voorlopig is de NAVO het nog 'nauwkeurig aan het onderzoeken' ...
 
Gezondheid is ook belangrijk om veilig op reis te gaan en terug te keren. Corona begint weer meer rond te waren in Europa. Ik heb geen zicht op de coronacijfers in Slowakije, maar ik zal er net zo voorzichtig opereren als in Athene vorig jaar. Daar was corona toentertijd volop aanwezig. Dus ik houd afstand, schud geen handen, geef geen kussen (of ik moet ineens de ware vrouw van mijn leven tegen het lijf lopen :-)) en was mijn handen regelmatig. Mondkapjes. Ik heb ze bij me, maar zal ze niet gebruiken. Of ik moet de situatie echt niet vertrouwen.
 
En dan nog wat ik zelf kan doen aan mijn gezondheid. Ik doe het deze week bewust rustiger aan. Loop geen al te lange afstanden. Daar is het sowieso te warm voor en het verkleint de kans op vallen. Je wilt niet met een zere knie of vinger op vakantie. Ik let op wat ik eet, dat doe ik in Bratislava natuurlijk ook. Het voordeel van vegetariër zijn, is dat je je geen zorgen hoeft te maken over vlees of charcuterie (vleeswaren voor de Nederlandse lezers) waar letterlijk een luchtje aan zit. Ten slotte, wind ik mij niet op. Alhoewel mijn persoonlijke situatie daar aanleiding genoeg voor geeft.
 
Ik wil heelhuids naar Bratislava en heelhuids terugkeren. Het goed afronden van mijn reis door de EU is prioriteit nummer 1. Alles wat daarna komt, zien we dan wel weer.  
 
Donderdag 7 september 2023
 
Het voorbereiden van mijn trips door Europa begint altijd al een paar maanden van tevoren. Het vinden van mensen die mee willen werken aan een interview kan immers tijdrovend zijn. Ook nu had ik al enkele andere organisaties vruchteloos gemaild voordat ik beet had bij de Slowaakse Unie van Blinden en Slechtzienden. Mijn eerste interview over de grens in 2013 (Nederland niet meegerekend) was met de blinde Duitse Karina Wüttke. Dat ik mijn interviewreeks in de EU tien jaar later eindig met de slechtziende Stanislav Sokol is in zekere mate symbolisch.
 
Ook het boeken van vliegtickets en hotel gebeurt altijd ruim voor vertrek. Vorige week heb ik de Airport Shuttle van Antwerpen naar Zaventem geboekt. Normaal koop ik een ticket bij de chauffeur. Als ik op woensdag weer ben teruggekeerd op Zaventem, zal ik wel dan pas een ticket bij de chauffeur kopen. Ik hoop de bus van 18:00 uur te kunnen nemen. Anders wordt het wachten tot 20:00 uur. Voor corona reed de bus ieder uur, maar daar zijn ze sindsdien vanaf gestapt. Trein is duurder. 
 
De belangrijkste vraag die nu nog speelt, is: neem ik een jas mee of niet? In Bratislava ga ik hem niet nodig hebben volgens de weather forecast van de BBC. In België gaat het dinsdag regenen en onweren. Woensdagmiddag zou het terug droog moeten zijn en 22 graden. Een jas betekent extra sjouwen en dus zweten, als die in de reistas moet. Jas los aandoen en daarin tien minuten wandelen naar de Rooseveltplaats betekent dat ik reeds dubbel zo bezweet ben wanneer ik de bus zondag instap. Ik neig er sterk naar mijn jas thuis te laten. 
 
Woensdag 6 september 2023
 
Ik ben al begonnen met het inpakken van de reistas en het overzichtelijk opbergen van mijn reispapieren in mijn survival jacket. Gisteren heb ik en passant ook gelijk maar de taxi naar het busstation in Bratislava voor woensdag 13 september geregeld. Ik was toch aan het mailen met het Ibis Hotel en Andrea, die mijn vaste contactpersoon daar lijkt te zijn, vroeg of ze dat ook gelijk moest regelen. Doe maar!
 
Het wordt warm in Bratislava de dagen die ik er ben. Dat is het nu ook al daar. Dat vormt nog wel een klein probleem. Uiteraard neem ik bescherming mee. Mijn hoed tegen de zon. Noodzakelijk bij steeds meer kaalheid op het hoofd. Maar hoe ga ik dat met zonnebrandcrème doen? Vorig jaar naar Athene kon ik bij Kruidvat een kleine tube van 50 ml aanschaffen. Verpakkingen met vloeibare stoffen, en daar vallen ook tandpasta en zonnebrandcrème onder, mogen niet meer dan 100 ml bevatten. Als je ze mee wilt nemen in je handbagage. Die kleine verpakkingen waren afgelopen weekend nergens te vinden bij Kruidvat in Antwerpen. Ik ga niet alsnog mijn reistas als ruimbagage inchecken om de grote fles die ik in Antwerpen gebruik mee te nemen. Tijdverspilling aan de bagageband. Op de luchthaven zal mij wel weer geen gelegenheid worden geboden om te shoppen. Je moet altijd op je plek blijven zitten tot de assistentie er is. Dan blijven twee alternatieven over. Of kijken of ik in Bratislava iets goedkoops kan vinden of uitsluitend in de schaduw zitten/lopen. Dat lijkt met voorspelde temperaturen van rond de 27 graden sowieso het meest wijze om te doen. Ik heb voor alle zekerheid maar een extra schoon T-shirt mee ...