Nieuws


Ik waag de gok - donderdag 6 juli 2023

Bratislava. Bron foto: Wikimedia Commons
 
Geen Bratislava. Wel Bratislava. Geen Bratislava. De oorlog in Oekraïne duurt voort en er valt geen touw aan vast te knopen over het verdere verloop. Ik waag de gok en begin met voorbereidingen voor de trip naar Bratislava.
 
Afgelopen nacht waren er Russische raketbeschietingen op de Oekraïense stad Lviv. Die ligt 70 km van de Poolse grens. Het zijn dat soort scenario's die mij tot nu toe hebben weerhouden om de trip naar Bratislava op groen licht te zetten. Maar ik heb de geografische posities er nu nog eens bij gepakt. Bratislava ligt op meer dan 500 km van Lviv, de meest westelijke stad in Oekraïne die de Russen tot nu toe hebben bestookt. De Oekraïense stad die het dichtst bij de Slowaakse grens ligt, luidt naar de naam Oezjhorod. De afstand tussen Oezjhorod en Bratislave bedraagt eveneens meer dan 550 km. Kortom: Bratislava lijkt ver genoeg van mogelijke Russische doelen verwijderd te zijn. 
 
Niets is zeker en zeker niet in deze oorlog. Ik ga dan wel mijn trip voorbereiden, maar de kans bestaat dat ik hem tegen de tijd dat ik wil vertrekken alsnog moet afblazen vanwege veiligheidsredenen. We zullen zien.
 
Invulling trip
 
Bratislava valt niet zo makkelijk te bereiken. Er is geen rechtstreekse vlucht tussen Brussel of Amsterdam en de Slowaakse hoofdstad. Daarom reis ik via Wenen. In ongeveer een uur tijd sta je vanuit Wenen in Bratislava per trein of bus. Misschien overnacht ik in Wenen. Misschien ook niet. Dat gaat afhangen van de vlucht die ik kies. Er zijn al vroege vluchten rond 09:00 uur, maar dan moet je rond 06:00 uur op de luchthaven zijn. Sorry, maar dat zie ik niet zitten. De vlucht Brussel-Wenen neemt één uur en drie kwartier in beslag. Goed te doen. Als ik een vlucht vroeg in de middag neem, zou ik in principe gelijk door kunnen reizen naar Bratislava. Ik moet nog uitzoeken hoe en of ik dat organisatorisch doe. Uiteraard is dat de goedkoopste optie.
 
Op mijn trips verblijf ik altijd drie dagen in een land, aankomst meegerekend. De vierde dag vertrek ik dan weer. Zoals ik het nu in mijn hoofd heb, wil ik zondag 10 september vliegen. Dat betekent dus maandag en dinsdag twee hele dagen in Bratislava en dan op woensdag terug naar Wenen en Brussel (als ik niet in Wenen blijf overnachten).
 
Eventuele gesprekspartners heb ik nog niet benaderd. Daar zal ik snel mee moeten beginnen. De ene keer heb ik gelijk prijs. De andere keer duurt het een maand of langer voordat ik iemand bereid heb gevonden voor een interview. 
 
Dit weekend start ik met alle voorbereidingen. Vooropgesteld dat er vanaf vandaag geen nieuwe ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne plaatsvinden die dat voornemen weer de das omdoen. En ook na het vastleggen van de vluchten, het hotel en het gesprek (de gesprekken) blijft gelden dat alles onder strikt voorbehoud is.
 
Wil je het laatste deel van mijn reis langs de EU-lidstaten financieel ondersteunen? Mail mij dan via het mailadres onderaan deze pagina voor de gegevens hoe dat te doen.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 2 + 12 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >