Nieuws


Oh oh Den Haag (1) - donderdag 4 mei 2023

 
 
 
 
 
 
 
Afbeelding invoegen
Bron logo:Wikimedia Commons, logo vrij van rechten te gebruiken
 
Ik moet volgende week mijn kot uit! Nou ja, moeten. In het kader van de toegankelijkheid is het beter dat ik in de week van maandag 8 mei tijdelijk verkas. Wat is er aan de hand?
 
In het appartementencomplex waar ik een studio huur, zijn twee liften aanwezig. Beide dateren uit 1970 en zijn dus niet zonder gebreken. Regelmatig is er weer eens een stilgevallen. Niet in de laatste plaats door verkeerd gebruik door medebewoners. Studenten gaan niet altijd even zorgvuldig en bedachtzaam van boven naar beneden. In de week van 8 mei staat echter gepland onderhoud op de agenda. Onderhoud dat ook daadwerkelijk van maandag t/m vrijdag duurt.
 
Vanwege dat onderhoud zijn beide liften overdag van 08:00 - 16:30 uur buiten gebruik, zo worden de bewoners al een maand lang gewaarschuwd. Buiten die tijden zouden de liften het dan wel moeten doen, begrijp ik daaruit. Maar ja, als je na 16:30 uur pas naar beneden kan om boodschappen te doen, in je brievenbus te kijken, een wandelingetje te maken. Het is niet ideaal hé. Zeker niet als de trap geen optie is. Ik woon vier hoog en de enkele trapleuning zit voor mij aan de verkeerde kant bij het naar beneden gaan. Sommige mensen hebben twee linkerhanden, ik heb er maar één. De trapleuning zit dus rechts voor de goede orde.
 
Omdat ik geen goesting had en heb om een hele week quasi opgesloten te zitten in mijn kot, zocht ik al snel een alternatief. Een hotel of B&B in Antwerpen? Beetje lullig om in je eigen stad te gaan logeren. Bovendien ben ik nog steeds verwoed aan het pogen hier weg te geraken om elders een nieuw werkend leven op te bouwen. Mijn vaste verblijfplaats in Rotterdam had in de bewuste week geen hotelkamer meer over. Ook andere hotels bleken zowat volledig bezet. Kennelijk is er een congres gaande in Rotterdam die week. Ik moest daardoor uitwijken naar Den Haag.
 
Oh oh Den Haag
 
'Oh oh Den Haag, mooie stad achter de Duinen.' Wie kent het lied nog? Het is geen totaal onbekende stad voor mij. De laatste keer dat ik er verbleef, dateert echter al van 2014. Er zal dus best het een en ander zijn veranderd en toentertijd heb ik niet echt op de toegankelijkheid van de stad gelet. Dat ga ik dit keer beter doen. Ik wil toch een artikel schrijven over mijn week Den Haag. Dan kan de toegankelijkheid mooi daarin mee worden opgenomen.
 
Ik geraak er niet op de meest toegankelijke manier. Met de bus. Tussen Rotterdam en Den Haag zijn dit weekend werken aan het spoor, wat omrijden en een langere reistijd inhoudt. Ik zou sowieso een keer hebben moeten overstappen in Rotterdam. Dan beter de rechtstreekse Flixbus van Antwerpen naar Den Haag CS genomen. Een keer instappen. Een keer uitstappen. De trap in de bus is niet echt eenvoudig. Haast geen stangen om vast te grijpen, maar ik slaag er altijd weer in heelhuids de bus te verlaten.
 
Het hotel gaat wel super toegankelijk zijn. Ik heb namelijk de mindervalidenkamer geboekt. Het kan niet anders dan dat deze een inloopdouche heeft. Wel zo prettig dat je geen acrobatische toeren hoeft uit te halen bij het in- en uitstappen van de douche. En het scheelt ook weer in het gevaar uit te glijden als je uit de douche komt.
 
Hoe Den Haag verder gaat scoren op het gebied van toegankelijkheid hangt af van mijn plannen daar. Ik zal me voornamelijk met de benenwagen door het centrum begeven en af en toe de tram nemen. Qua gebouwen hoop ik in elk geval de Tweede Kamer een bezoekje te brengen. En voor de rest staat alles nog open. Het wordt vast geen gedetailleerd, wetenschappelijk verantwoord toegankelijkheidsonderzoek van Den Haag. Wellicht kunnen jullie er na lezing toch jullie voordeel mee doen.
 
Meer over Den Haag in de week van maandag 15 mei.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/05/2023 - ...

Reacties:

Wordt vast een leuke week!

Assyke - 04-05-2023

Wordt vast een leuke week!

Assyke - 04-05-2023


Reageren:

Anti-spam 2 + 11 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >