Nieuws


Paralympische Spelen - dinsdag 17 augustus 2021

Dinsdag 24 augustus beginnen de Paralympische Spelen. Er komt steeds meer aandacht voor in de media, wat natuurlijk valt toe te juichen. Hoe kan dat nog meer worden?
 
Ik ben op een leeftijd geraakt dat ik met mijn beperking niet zo vanzelfsprekend aan actief sporten moet denken. Toen ik jong was, deed ik zo goed als mogelijk mee met gymnastiek op school. Tijdens mijn eenjarige studie Rechten aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam ging ik iedere maandagavond recreatief volleyballen. Het volleyballen, ging op de Johan manier. Normaal serveren, was er bijvoorbeeld niet bij. Daar had ik wel een oplossing voor: ik schoot de bal over het net. En maakte zo menig punt! De andere studenten geraakten na een tijdje gewend aan mijn onorthodoxe invulling van de spelregels. Tegenwoordig bestaat mijn lichaamsbeweging vooral uit wandelen, wat net zo goed gezond is.
 
De eerste editie van de Paralympische Spelen vond plaats in Rome in 1960 vertelt Wikipedia mij. Tot 1972 mochten alleen mensen in een rolstoel meedoen. Vanaf 1976 nemen ook mensen met een amputatie of een visuele beperking deel. Ik ben van 1969. Pas sinds halverwege jaren 80 ben ik bewust sport gaan volgen. Aandacht voor de Paralympische Spelen op tv of in de kranten kan ik mij uit dat decennium niet herinneren. Sinds de jaren 90 is dat beetje bij beetje gekomen. In Nederland was de EO de eerste omroep die er zendtijd voor uittrok. Ik heb dat altijd een beetje vreemd gevonden. De EO doet nooit iets met sport, maar wel met de Paralympische Spelen. Was het om te laten zien dat Gods wegen ondoorgrondelijk zijn?  
 
Sindsdien is de media-aandacht met iedere nieuwe editie gegroeid. In 2021 kun je de Paralympische Spelen volgen op tv (niet meer alleen bij de EO), in de kranten en natuurlijk op internet. Paralympische sporters komen aan het woord, worden geïntroduceerd. Nog een paar edities en de Paralympische Spelen zijn wellicht net zo ingeburgerd als de Olympische Spelen. Dat zou het streven moeten zijn. 
 
Ondertussen kunnen de paralympische sporters nog wel meer bekendheid gebruiken. Hoeveel paralympische sporters ken jij? Weet jij hoeveel disciplines er zijn op de paralympische spelen? Ik geef het ruiterlijk toe: ik heb geen idee.  Gelukkig kan ik mijn onwetendheid in deze online wegwerken. Dit zijn de sites van het Belgische paralympische team en het Nederlandse paralympische team
 
Zij presenteren zich op een traditionele manier. Misschien moeten ze voor de Paralympische Spelen eens de Duitse manier proberen. Het zou zeker extra aandacht trekken.
 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >