Nieuws


Counseling stap 7 - dinsdag 4 mei 2021

Klaar met de theorie

Ik heb afgelopen zaterdag mijn derde en laatste examen voor de opleiding tot allround counselor afgelegd. Ook voor het onderdeel rouwcounseling ben ik met vlag en wimpel geslaagd. In principe ben ik nu theoretisch volledig onderlegd. Tijd voor de praktijk.

Afbeelding invoegen

 

Men zegt vaak dat er een groot verschil zit tussen theorie en praktijk. Dat is natuurlijk zo. De praktijk verloopt lang niet altijd zoals de boekjes het voorschrijven. Dat is bij counseling niet anders. Ik zal mezelf dus moeten bewijzen in de praktijk. Drie diploma’s zeggen op zich niet veel. Oké, je hebt theoretische kennis over het vak en je weet hoe je cliënten kunt benaderen, gesprekken vlot kunt trekken en cliënten zo goed mogelijk naar een beantwoording van hun hulpvraag kunt leiden. Maar iedere cliënt is anders, denkt anders en reageert anders. Dat is bij mensen zonder beperking het geval en bij mensen met beperking niet anders. 

Ik kan alleen een goede counselor worden door de theorie veelvuldig in de praktijk te brengen en zien welke aanpak op welk moment het beste uitpakt. Daarvoor heb ik in de eerste plaats cliënten nodig die hun vertrouwen stellen in mijn counselingvaardigheden. Om die te vinden, ben ik nu toch al begonnen met het promoten van mijn op te zetten activiteiten. Er is zelfs al een website die voor 90% staat. Ik moet nog wel wat zaken eraan toevoegen, maar je krijgt in elk geval een goed beeld van wat counseling is, wat je er eventueel aan zou kunnen hebben en wie ik als counselor ben.

Voel je vrij om eens op de site rond te kijken. Mocht jij geen behoefte hebben aan counseling, maar iemand kennen voor wie het iets zou kunnen zijn: attendeer hem/haar er gerust op. Hoe meer mensen bijtijds op de hoogte zijn van mijn in september op te starten counselingactiviteiten hoe beter. Onthoud: ik maak geen onderscheid tussen beperkingen. Iedereen is welkom, zolang je het principe van counseling begrijpt en onderschrijft. Hulpvragen hoeven verder niet per se met de beperking te maken te hebben. Ook algemene emotionele problemen zijn er om te worden opgelost. En ja, ik reken ook mensen zonder beperking tot mijn potentiële klantenkring. Waarom zou ik dat niet doen? Zolang jij mijn beperking ook maar met open vizier tegemoet treedt, ben je van harte welkom. 

Dit was het laatste blog over de voorbereidingen van mijn counselingactiviteiten op deze site. Nu er een aparte site is voor mijn counselingactiviteiten zal ik het bloggen over counseling daarop verder voortzetten. De blogs op Mensen met beperking aan het woord gaan in het vervolg weer over mijn reizen, toegankelijkheid en leven met beperking in het algemeen.

 

 

 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >