Nieuws


Counseling stap 6 - maandag 12 april 2021

Eerst de kip of eerst het ei?

Ook het examen stresscounseling heb ik met goed gevolg afgelegd. Ik heb nog één onderdeel te gaan, rouwcounseling. Daarna kan ik in principe aan de slag om als counselor de theorie in de praktijk te brengen met geïnteresseerde cliënten. Maar hoe vind ik die?  Zorg ik dat eerst de kip er is of eerst het ei?

Afbeelding invoegen
Bron foto: Wikipedia

Concreet gaat het om de vraag waar ik het eerst mijn aandacht op richt na voltooiing van de studie: zorg ik eerst voor een gedegen promotieportfolio (website, flyers) of ga ik eerst bij zoveel mogelijk organisaties al laten weten wat mijn intenties zijn wat counseling voor mensen met beperking betreft en peilen of zij er iets in zien daaraan mee te werken? Bijvoorbeeld via het doorverwijzen van cliënten of het beschikbaar stellen van een werkplek.

Normaal gesproken, zeg je eerst marktonderzoek doen. Dus organisaties benaderen, je plannen uitleggen. Als er voldoende positieve respons is, ga je daarna verder. Andersom redeneren, gaat echter net zo goed op: zorg eerst dat je kunt laten zien wat je te bieden hebt. Alleen mondeling vertellen wat je van plan bent, sorteert onvoldoende effect. Mensen onthouden niet alles, vatten niet altijd direct de kern van je verhaal. Ze moeten dus kunnen terugvallen op iets: een website, een flyer. Voluit werken aan kip en ei tegelijkertijd, dat gaat niet.

Het coronavirus maakt het kip of ei vraagstuk gek genoeg een stuk gemakkelijker op te lossen. Face-to-face gesprekken zitten er voorlopig niet in. Net zomin als persoonlijk langsgaan. Ik kan niet eens de grens over. Contact leggen met organisaties, zal dus voorlopig nog online moeten. Mijn eigen beperking brengt met zich mee dat ik me niet op mijn gemak voel bij technologische oplossingen als videobellen.

Om dat ongemak voorlopig even uit te stellen, ga ik mij eerst op een website richten. Als ik de eerste week van mei mijn laatste examen heb gedaan, zou die dan al een eind op papier kunnen staan en kan ik hem daarna online bouwen. Hopelijk is het vanaf halverwege/eind mei wel mogelijk om afspraken te maken voor persoonlijke gesprekken bij organisaties en kan ik ook dat oppakken.

Wie toevallig werkt bij een organisatie voor mensen met een beperking en nu al met mij wil brainstormen over de mogelijkheden/wensen van counseling voor de cliënten, kan mij altijd vrijblijvend benaderen via de mail. Uiteindelijk is ook het universele kip of ei vraagstuk nog steeds niet bevredigend opgelost. Ik werk derhalve aan zowel kip als ei, zij het elk in een eigen tempo.   

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >