Nieuws


Counseling stap 4 - maandag 8 februari 2021

Eigen wijze van counseling

Ik heb de eerste zes lessen van de opleiding counseling achter de rug. Die gingen voornamelijk over twee zaken: de formele kant van counseling (contract, afspraken, intake, inrichting ruimte etc.) en hoe je als counselor achter het probleem van de cliënt komt en hem/haar tot een oplossing daarvan kunt brengen. Daar zijn allerlei (therapeutische) methodes voor. Ik weet nu al dat ik niet al die kennis één op één ga toepassen wanneer ik als counselor start. Dat heeft alles te maken met mijn doelgroep.

Mijn doelgroep is mensen met een beperking in de breedste zin van het woord en/of hun ouders/partner. Zolang je in staat bent het principe/de werkwijze achter counseling te begrijpen en actief eraan deel te nemen, ben je welkom met je hulpvraag. Uiteraard pas ik mij in mijn counseling zoveel mogelijk aan de beperking van de cliënt aan als nodig is. En daarin gaat die eigen wijze van counseling van mij zichtbaar zijn.

In counseling draait alles om de hulpvraag van de cliënt. Die kan bij mijn doelgroep specifiek handicap gerelateerd zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Mensen met beperking zitten net zo goed met dezelfde vragen die bij validen ook spelen. Door mijn levenservaring als persoon met een beperking kan ik wel eventuele bijkomende emoties die de beperking met zich mee kan brengen goed plaatsen. Om de hulpvraag te beantwoorden, stellen cliënt en counselor samen doelen op. Vervolgens gaan ze aan de slag om de cliënt de doelen te laten bereiken. Tijdens de gesprekken maakt de counselor veel gebruik van verbale en non-verbale methoden om tot de gewenste richting in het counselingproces te komen. Die ben ik nu aan het bestuderen, maar ze zijn lang niet allemaal toepasbaar bij mijn doelgroep. Drie voorbeelden.

Stel: je hebt een visuele beperking. Dan hoef ik geen moeite te doen om non-verbale communicatie op jou los te laten. Een bepaalde blik bij een uitspraak, lichaamsbewegingen maken. Je zult het niet merken. Of je bent doof en communiceert via een tolk Nederlandse – of Vlaamse Gebarentaal. Dan zou het voor jou en de tolk al snel ambetant zijn wanneer ik je ‘verbaal ga volgen’ door woordjes te gebruiken als ‘hm’ of hetgeen je zegt als een vraag te herhalen. Dan denken jij en de tolk waarschijnlijk dat ik je niet begrijp of in het ootje neem. Of je zit in een rolstoel en zegt op een gegeven moment tijdens een gesprek ‘ik ben er ondersteboven van’. Dan kan ik wel nuchter zeggen dat je nu bij de counselor in je rolstoel zit, maar misschien is die rolstoel nou net het emotionele probleem binnen de hulpvraag en wil je je daar helemaal niet in bevinden. Ik moet dus bij iedere cliënt goed overwegen wat ik zeg en doe binnen de situatie die jouw beperking je stelt.

Zo zijn er meer zaken die anders zullen gaan dan het lesmateriaal voorschrijft en waarover ik nu al nadenk. Toegankelijkheid is zo’n ding, uiteraard. Toegankelijkheid niet alleen voor rolstoelers, maar bijvoorbeeld ook inzake het meenemen van de blindengeleidehond, assistentie door een tolk gebarentaal of een andere persoon. Ik wil kijken of ik ergens onderdak kan vinden waar al hulpverlening aan mensen met beperking wordt geboden. Zo’n locatie is normaal gesproken goed toegankelijk. Of ik bezoek de cliënt thuis, als hij/zij dat prettiger vindt. Het is de voorgeschreven regel dat cliënt en counselor niet face-to-face tegenover elkaar zitten, maar schuin ten opzichte van elkaar zodat de cliënt kan wegkijken van de counselor wanneer hij/zij dat wenst. Recht tegenover elkaar gezeten, werkt vaak te intimiderend, is de gedachte daarachter. Bij een persoon die blind of slechtziend is, speelt dit natuurlijk geen rol. Bij een dove die communiceert via een tolk gebarentaal lijkt het me niet handig om schuin ten opzichte van elkaar te zitten. De dove moet immers ook al met de tolk communiceren en die zal ook niet in de regel recht tegenover hem/haar zitten. Dat wordt voor de dove persoon dan wel erg veel met het hoofd draaien van de een naar de ander. (Wie hier zijn/haar gedachten over kwijt wil: be my guest!)

Afbeelding invoegen
Counselor en cliënt zitten niet
recht tegenover elkaar
Bron foto: The counsellor’s guide

Er valt kortom nog genoeg te overdenken. Eerst wil ik in de eerste helft van maart het onderdeel counseling afronden met het bijbehorende examen. Dan kan ik in de tweede helft van maart van start met het onderdeel stresscounseling om mij vanaf dan ook meer op de praktische en financiële kanten van mijn counseling te gaan richten.  

 

 

 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >