Nieuws


Counseling stap 3 - maandag 18 januari 2021

Afgelopen weekend ontving ik het studiemateriaal voor de opleiding tot counselor. Hetzelfde weekend heb ik een studieplan opgesteld. Het is bijna 30 jaar geleden dat ik afstudeerde aan de HEAO, wat ik zonder veel moeite voor elkaar kreeg. Daarna heb ik nog wel eens korte cursussen gevolgd. Met het studieplan wil ik mijzelf nu meer houvast geven inzake het volgen van een realistisch studiepad. Verloopt het studieplan zoals voorzien, dan ben ik in de tweede helft van juni klaar met de complete studie.
 
 
De studie leidt op tot allround counselor en bestaat uit drie onderdelen: counseling, stresscounseling en rouwcounseling. Counseling beslaat het grootste deel van de studie en daarom begin ik ook daarmee. Wat is counseling? Hoe stel je je op als counselor? Waar moet je op letten in de gesprekken met degene die een beroep op je doet? De onderdelen stresscounseling en rouwcounseling spreken voor zich.
 
Stresscounseling en rouwcounseling. Waarom doe je die studies ook erbij Johan? Je zou je toch richten op counseling voor mensen met een beperking? Klopt. Mensen met een beperking kunnen net zo goed gevoelens van stress of rouw ervaren. Ik weet het uit eigen ervaringen. Ik ben jarenlang zeer perfectionistisch ingesteld geweest. Deed mijn stinkende best om te presteren om te laten zien dat mijn fysieke beperking geen enkele invloed heeft op mijn verstandelijk functioneren. En dat leverde bij tijd en wijle behoorlijk wat stress op. Vooral als al die inspanningen niet werden beloond. Wat rouw betreft: dat gaat niet alleen over rouw in het geval van een overlijden. Je kunt ook rouwen om het verlies van je gezondheid, van fysieke mogelijkheden. Door mij zo breed mogelijk te oriënteren op het gebied van counseling kan ik juist voor mensen met beperking bij vele vragen van hulp zijn. 
 
De lesstof bestaat uit tekst en huiswerkvragen. Online kan ik ook huiswerkvragen maken. Elk onderdeel valt af te sluiten met een examen. Eind juni zou ik dus drie diploma's op zak moeten hebben! We leven nu 19 januari en verder als je dit leest en op 19 januari begin ik ook officieel met de studie. On we go!
 
 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >