Nieuws


Lockdown - dinsdag 17 maart 2020

De Nederlandse premier Mark Rutte wil vooralsnog niets weten van een totale lockdown in zijn land. In België verklaarde viroloog Marc Van Ranst gisteravond in De Afspraak dat het onvermijdelijk is dat het land in lockdown gaat. Hij wilde/kon echter niet zeggen wanneer dat moment aanbreekt. 'Je kunt het maar één keer doen, dus je moet het juiste moment kiezen.' Ik zit in Antwerpen als Nederbelg en mag me dus gaan voorbereiden op een (totale) lockdown. Hoe ga ik dat praktisch en emotioneel doen?
 
Ik las menig commentaar van Twitteraars met een beperking die stelden dat zij altijd al veelvuldig binnen moeten zitten of in elk geval veel meer dan ze lief is. Toch zal ook de situatie voor hen veranderen bij een lockdown. Naar buiten met behulp van een mantelzorger mag dan niet meer. Een uitstapje met bijvoorbeeld het Rode Kruis, De Zonnebloem - of in Vlaanderen Vfg/KVG - is er nu al niet meer bij. Zij zitten daardoor nu veelal nog veel meer binnen dan normaal. In mijn geval ligt het anders. Ik kan zelfstandig naar buiten en die vrijheid is mij heel veel waard. Een vrijheid waarnaar ik straks kan fluiten. 
 
Ik heb geen auto. Ik kan reizen per openbaar vervoer. Dat doe ik alleen als ik ergens specifiek naartoe moet wat niet te voet te bereiken valt qua afstand. Voor de rest doe ik alles lopend in Antwerpen. Mijn boodschappen, geld pinnen en mijn dagelijkse wandeling. In de bijna 14 jaar dat ik hier woon, heb ik  ondertussen duizenden kilometers in de Antwerpse binnenstad afgelegd. Minstens één keer per week wandel ik minstens 30 minuten door de binnenstad. Het gaat niet om de route of wat je ziet, dat weet ik zo langzamerhand wel. Het gaat om de beweging, het buiten zijn an sich. Daar word ik vrolijk en rustig van. 
 
Natuurlijk begrijp ik dat als het tot een complete lockdown komt ook ik mij eraan zal moeten houden. De meeste mensen zijn graag buiten. Dat gaat dan even niet. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Nochtans moet ik dan een grote knop omdraaien en dat is niet leuk. Vooral niet nu de lente zich weer aankondigt.
 
Je zult dan nog wel naar buiten mogen voor de boodschappen. Om ervoor te zorgen dat ik daarbij niet al te veel ga opvallen bij de ordehandhavers (wie gaat eigenlijk bepalen/controleren hoe vaak je naar buiten gaat/mag?), probeer ik nu al een kleine voorraad aan te leggen van zaken die ik niet drie/vier keer in de week nodig heb. Zonder een auto en met een beperkte draagkracht (letterlijk) kan ik geen twee boodschappenkarren tegelijk inslaan. Vandaar dat ik ook buiten coronatijden al vijf keer per week de supermarkt bezoek. Dat is dezer dagen dus praktisch iedere dag.
 
Wie in Antwerpen woont met een beperking en niet zelfstandig alles kan doen, kan in het geval dat de lockdown een feit wordt eens kijken op deze site Wellicht ben je daarmee geholpen. Voor mijn lezers in Nederland: ga verantwoord naar buiten zolang het nog kan. Als de aantallen besmettingen en doden daar explosief blijven stijgen, zal de roep om een lockdown ook daar sterker worden. Dat kan niet anders. 
 
Ik ga morgen nog eens twee keer boodschappen doen. 's Ochtends het noodzakelijke. 's Middags de voorraadvorming. Zolang het nog toegestaan is, waag ik mij zoveel mogelijk verantwoord buiten en verenig ik het nuttige met het aangename. 
 
Stay strong!
 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >