Nieuws


Wat gaat Europa doen - zaterdag 7 september 2019

De nieuwe ploeg die Europa de komende vijf jaar gaat besturen, krijgt langzamerhand vorm. We kennen al de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von xer Leyen. De Belg Charles Michel wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad per 1 december (zeg maar de president). Het is alleen wachten op de benoeming van de nieuwe Eurocommissarissen.
 
Ieder land draagt een Eurocommissaris voor. Hij of zij houdt zich dan bezig met een bepaald aspect van het Europese beleid. Ook gehandicaptenbeleid, dat valt onder het departement Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. De afgelopen vijf jaar was de Vlaamse Marianne Thyssen hiervoor verantwoordelijk. Een van haar belangrijkste realisaties  was een wet die het voor bedrijven makkelijker maakt om toegankelijke producten en diensten binnen Europa aan te bieden. Daar zouden ook personen met een beperking van moeten profiteren en zo beter mee kunnen doen in de maatschappij.
 
De nieuwe regels zijn eind 2018 door het Europees Parlement aangenomen. In de praktijk valt er nog niet veel van te merken. Daar zal wel een paar jaar overheen gaan eer we echt kunnen zeggen of inclusie een stap dichterbij is gekomen door die wet. Wat gaat de nieuwe Eurocommissaris voor gehandicaptenbeleid ondernemen om inclusie nog meer te bevorderen? Ik sta te springen om het haar te vragen. Haar naam is Helena Dalli en ze is Maltese. Haar departement is dat van Equality en daar valt het gehandicaptenbeleid de komende vijf jaar dus onder. Zij moet de implementatie van de VN Conventie inzake de Rechten van Personen met een Beperking verder uitwerken. 
 
Wat zij nog meer van plan is, zal ik haar februari 2020 vragen. Als ik haar dan kan strikken voor een interview. Ze start 1 november, als het EP haar benoeming goedkeurt. Ik wil haar dus eerst even wat tijd gunnen om zich in te werken.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >