Nieuws


Zelfbeschikking - vrijdag 10 mei 2019

Ik blijf het altijd moeilijk vinden om mensen met een verstandelijke beperking te interviewen. Je hebt zoveel gradaties daarin en dat maakt veel uit voor wat je kunt vragen. Dat bleek vandaag maar weer tijdens mijn bezoek aan Bapid. 
 
Bapid is een organisatie die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking. 25 Jaar geleden opgericht door ouders en professionals om het leven voor deze doelgroep beter te maken. Hun belangrijkste strijdpunt is zelfbeschikking. Nu kunnen mensen met een verstandelijke beperking in Bulgarije niet zelfstandig beslissingen nemen. Ze staan onder toezicht van ouder, voogd of een andere organisatie. Ze hebben geen zeggenschap over hun geld, mogen wel werken maar niet tegen betaling, mogen niet stemmen. Meer daarover in het te publiceren interview. 
 
Dat interview zal uit drie delen gaan bestaan. Eerst komt Donika aan het woord. Zij werkt als programmamanager bij Bapid, vooral gericht op zelfbeschikking. Daarna komt Alexander aan bod. Hij heeft een verstandelijke beperking en werkt bij Bapid op kantoor. Hij heeft diverse keren voor Bulgarije meegedaan aan de Special Olympics. Alexander was volgens Donika nogal verlegen. Zijn verstandelijke beperking was ook behoorlijk. In die zin dat hij niet goed kon antwoorden op vragen. In de middag ging ik met Donika naar een dagcentrum voor verstandelijk gehandicapten. Daar werkt Iva. Het interview met haar verliep veel beter, zij heeft dan ook een licht verstandelijke beperking. Ze kon haar zegje goed doen en toonde me trots waar ze werkte en wat ze deed. Foto's volgen met het interview.
 
En zo zit het journalistieke gedeelte van mijn trip er alweer op. Bij thuiskomst ga ik alle interviews uitwerken. Het zullen twee redelijk lange artikelen worden. Een over Independent Living en een over Bapid, inclusief alle geinterviewde personen, foto's etc. Morgen hang ik de toerist uit. Het plan is wandelend de meest markante gebouwen van de stad langs te gaan. Ik zal dus geen gebruikmaken van het ov. Wat de trams betreft, heb ik al gezien dat er toegankelijke en ontoegankelijke in Sofia rondrijden. Ik zal morgen ook proberen foto' daarvan te nemen. 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >